Web Analytics Made Easy - Statcounter

نان قلاج یا قالاج نانی حجیم و گرد است که قدمت آن به سال‌های جنگ جهانی دوم برمی‌گردد. اولین بار زوجی ارمنی تنور این نان‌ها را در کشور و شهر قائمشهر روشن کردند.

به گزارش همشهری، یادم هست وقتی کودک بودم نان‌هایی را در کارتون‌ها نشان می‌دادند که گرد و قطور و حجیم بودند. همیشه دلم می‌خواست یکی از این نان‌ها را از نزدیک ببینم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از همان نان‌هایی که شخصیت‌های کارتونی آن را با چاقو برش می‌زدند. تا اینکه روزی مشابه این نان‌ها را روی چرخ دستی دیدم. چرخ دستی که به خاطره‌هایمان رفت و دیگر برنگشت.

از کسی که این نان‌ها را می‌فروخت نشانی نانوایی‌اش را پرسیدم. او به من گفت که نانوایی در کوچه آلمانی‌هاست. کوچه آلمانی‌ها جای دوری نیست. در یکی از همین شهر‌های شمالی است؛ کوچه‌ای در ضلع شرقی باشگاه شهید وطنی قائمشهر.

اگر به شمال و شهر قائمشهر سفر می‌کنید خرید این نان را از دست ندهید. گردشگری در یک شهر فقط شامل بازدید از نقاط طبیعی و تاریخی آن نمی‌شود. آشنایی با نوع فرهنگ مردم یک منطقه و حتی غذا‌هایی که مصرف می‌کنند نیز می‌تواند جذاب باشد.

قالاج به معنی ماندگار است، زیرا ماندگاری این نان نسبت به سایر نان‌ها بیشتر است. نان قالاج زمان جنگ جهانی دوم وارد ایران شد.

در آن زمان روس‌ها این نان را که نان سنتی کشورشان بود در دبه‌هایی چوبی می‌گذاشتند و دور دبه را با روغنی حیوانی آغشته می‌کردند تا هوا وارد دبه نشود و نان سالم بماند. به این ترتیب سربازان روس که در ایران بودند از نان سنتی کشور خود استفاده می‌کردند.

در نان قلاج از جوش شیرین استفاده نمی‌شود و هیچ ماده افزودنی دیگری نیز ندارد. خمیر قالاج به خواب بیشتری نسبت به سایر نان‌ها نیاز دارد و این سبب می‌شود مولکول‌های نان تجزیه و گاز‌های سمی بخار شوند. مزیت دیگر خوب خواباندن خمیر این است که نشاسته خمیر از دست می‌رود و این برای مبتلایان به دیابت مفید است.

در این نانوایی خمیر قالاج را در کاسه‌هایی از جنس روی می‌ریزند تا به اصطلاح ور بیاید. بعد از این کار هم نان‌های پخته شده را از تنور بیرون می‌آورند.

بوی مطبوع آن احساس می‌شود، بسیار گرم و خوشمزه است، بنابراین بهتر است تا چند ساعت نان خورده نشود تا خوب خنک شود، زیرا قالاج سرد برای معده شفابخش است.

اولین بار زن و شوهری مهاجر که از باکو به ایران آمده بودند، این نان را در قائمشهر رواج دادند و پخت قالاج را از شاطر‌هایی که شاگردی شاطر‌های روسی را کرده بودند، آموختند. حالا این کار به‌صورت موروثی در این شهر ادامه پیدا کرده است.

این نان در هیچ جای دیگر ایران و حتی در روسیه و کشور‌های دیگر نیز پخت نمی‌شود. قالاج نانی است که دیر بیات می‌شود و کپک نمی‌زند؛ مادربزرگ‌های شمالی در گذشته بعد از گذشت ۲ هفته هم از این نان استفاده می‌کردند، اگر نان خشک می‌شد آن را روی برنج می‌گذاشتند تا هنگامی که برنج دم می‌کشد با بخار آن نرم شود. الان هم از خشک شده این نان به عنوان آرد سوخاری استفاده می‌کنند.

منبع: فرارو

کلیدواژه: نان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۴۳۷۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واگذاری ۱۴۸۳ سند نهضت ملی مسکن و هزار فقره سند مالکیت روستایی در بندر خمیر

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با حضور در شورای اداری، ۱۴۸۳ فقره سند نهضت ملی مسکن و یک هزار سند مالکیت اراضی کشاورزی و املاک روستایی و شهرک اقماری «علوی» با اتمام حدنگاری ۱۰۰ درصدی این شهرک به عنوان تنها شهرک اقماری استان را به مردم و متولیان واگذار کرد.

بابایی  با صدور دستور تهیه نقشه و مستندسازی تمامی اراضی و املاک باقیمانده این شهرستان به صورت رایگان و از محل اعتبارات سازمان ثبت و بدون هیچ گونه هزینه‌ای برای مردم جهت تثبیت مالکیت‌ها و صدور اسناد، از اداره کل ثبت اسناد و املاک استان خواست تا هرچه سریعتر این اقدام را به بهره گیری از ظرفیت شرکت‌های مشاور طرف قرارداد با این سازمان، در خصوص تصرفات قانونی و فاقد معارض با پای کار آمدن جهادکشاورزی، بنیاد مسکن و سایر دستگاه‌های متولی در استان به انجام برسانند.

معاون رئیس قوه قضاییه  گفت:در خصوص طرح مشکلات این شهرستان و ارائه گزارش ترک فعل‌های صورت گرفته و پیگیری چاره اندیشی و رفع آنها در جلسه شورای عالی قضایی با حضور رئیس دستگاه قضا در بندرعباس اقدام خواهد کرد.

بابایی بعد از این دیدار و با همراهی اعضای شورای تامین شهرستان، در بازدید از پارکینگ وسایل نقلیه توقیفی فرماندهی انتظامی بندر خمیر، روند اقدامات صورت گرفته در راستای ساماندهی این پارکینگ و تعیین تکلیف وسایل نقلیه توقیفی را بررسی کرد.

اطمینانی رئیس دادگستری بندر خمیر در جریان این بازدید با اشاره به اقدامات صورت گرفته در اجرای طرح ساماندهی پارکینگ‌های توقیفی گفت: قبل از اجرای این طرح، تعداد یک هزار و ۲۹ دستگاه موتورسیکلت در این پارکینگ وجود داشت که با صدور همین تعداد دادنامه توسط دادگاه اصل ۴۹، تمامی این موتورسیکلت‌ها فروخته شدند.

وی افزود: از تعداد ۴۹۱ دستگاه خودروی موجود نیز با صدور ۱۹۶ دادنامه تا کنون ۲۹ دستگاه از این خودرو‌ها به فروش رفته است.

بابایی در ادامه، کلنگ احداث ساختمان اداره ثبت این شهرستان را در زمینی به مساحت یک هزار و ۱۵۰ متر مربع بر زمین زد.

این شهرستان فاقد اداره ثبت بوده و در حال حاضر نمایندگی ثبتی با فعالیت سه نیروی ثبت بندرعباس در دادگستری استقرار یافته و جوابگوی حجم پرونده‌ها و میزان اراضی و املاک این شهرستان بندری نیست.

همچنین حسن بابایی در دیدار مردمی که در دادگستری این بندر برگزار شد به درخواست‌های ۲۰ نفر از مراجعان رسیدگی کرد. 

وی در ادامه در نشست با تعدادی از ملوانان و صیادان این شهرستان، مسائل و مشکلات آنها را استماع و نسبت به طرح موضوع و چاره اندیشی در شورای عالی قضایی برای رفع این مسائل قول مساعد داد.

اصلاح فهرست ۹۷ قلم کالای مجاز تعیین شده ملوانی و ته لنجی به جهت ایجاد مشکل معیشتی برای ملوانان، راه اندازی پارکینگ ساحلی قایق‌های ماهیگیری، افزایش تعداد سفر‌های ملوانان همچون سایر استان‌های ساحلی و به رسمیت شناختن گمرک بندر خمیر به عنوان گمرک رسمی از جمله درخواست‌های ملوانان و صیادان در این دیدار بود.

معاون رئیس قوه قضاییه در این شهرستان همچنین در بازدید از بخش‌های مختلف دادگستری و نمایندگی ثبت اسناد و املاک، با کارکنان این حوزه‌ها دیدار و گفتگو کرد.

 بندر خمیر نخستین شهر ملی تالابی با بزرگترین تالاب دریایی ایران است که در فاصله ۷۵ کیلومتری از غرب مرکز استان هرمزگان قرار دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان هرمزگان بندرعباس

دیگر خبرها

  • تصاویری تلخ از داخل کوچه‌های شهرک چوبی سوخته در گیلان | آتش از کجا شروع شد؟
  • جزئیاتی از رویداد طراحی و بسته‌بندی محصولات خانگی، صنایع دستی و سوغات
  • واگذاری ۱۴۸۳ سند نهضت ملی مسکن و هزار فقره سند مالکیت روستایی در بندر خمیر
  • واگذاری هزار فقره سند مالکیت در بندر خمیر
  • قائمشهر یک سلبریتی جدید دارد
  • سوغات امید از دیار نصف جهان/ تدبیرمدیران نساجی در اعزام هوادار جواب داد
  • نظامی گنجوی شاعر شهیر تفرشی
  • سهم سوغات، ۲۵درصد هزینه‌های زائران
  • پخش و توزیع ۱۱۰ تن آسفالت درمنطقه۲ اراک
  • کشف ۱۰ تن خمیر مایه در بناب